Czym jest dieta cukrzycowa?

W leczeniu wielu schorzeń dużą rolę odgrywa zmiana nawyków żywieniowych. Czasami trzeba wykluczyć z diety jeden lub kilka składników, innym razem wystarczy przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. To ostatnie zalecenie dotyczy na przykład osób, u których rozpoznano stan przedcukrzycowy lub cukrzycę typu II. Wczesne ich wykrycie oraz właściwa modyfikacja jadłospisu umożliwia nie tylko szybki powrót do zdrowia, ale także pozwala uniknąć leczenia farmakologicznego. Chociaż dieta cukrzycowa zalecana jest przede wszystkim osobom chorym na cukrzycę, może ją stosować każdy, kto chce się zdrowo odżywiać. Ten sposób żywienia opiera się w dużym stopniu na założeniach diety śródziemnomorskiej. Ogromnego znaczenia nabiera tu regularność posiłków. Powinno być ich co najmniej pięć, trzy większe i dwa mniejsze. Ograniczenia wymagają węglowodany proste, a więc produkty z białej mąki i wyroby cukiernicze. Osoby chore na cukrzycę muszą zwiększyć ilość warzyw w codziennym jadłospisie oraz pamiętać o regularnym piciu wody i innych napojów bez cukru. 

Może Ci się również spodoba