Dieta cukrzycowa – indeks glikemiczny

Podstawą w skutecznej walce z cukrzycą jest prawidłowo opracowana dieta. Należy zauważyć, ze dieta cukrzycowa jest zależna od wielu znaczących kwestii. Jednym z istotnych czynników jest indeks glikemiczny.

Indeks glikemiczny wiąże się z wystąpieniem efektu glikemiczngo, który ma miejsce w organizmie po spożyciu określonego produktu. Ten efekt oznacza poziom wzrostu glukozy we krwi. Znaczna wartość indeks glikemicznego oznacza, że dany produkt zawiera dużą ilość cukrów prostych, które ulegają łatwemu wchłanianiu, a przez to są przyczyną szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu podstawą diety cukrzyka powinny być produkty o niskim indeksie glikemicznym (do 50), a zatem takie, które cechują się niską zawartością cukrów prostych i wysoką zawartości błonnika. Do takich produktów zaliczają się m.in.:

  • kasze gruboziarniste: gryczana, pęczak,
  • pieczywo razowe,
  • płatki owsiane górskie,
  • ryż brązowy,
  • świeże warzywa,
  • makaron z mąki pełnoziarnistej,
  • rośliny strączkowe,
  • czereśnie,
  • gruszki,
  • grejpfruty,
  • pomarańcze,
  • jabłka.

Może Ci się również spodoba