Dieta cukrzycowa – jakiej żywności unikać?

Osoby chorujące na cukrzycę powinny przestrzegać specjalnej diety, która pomoże im w walce z dolegliwościami i zapewni lepsze samopoczucie. Nie jest ona wcale skomplikowana, a dodatkowo może być smaczna i urozmaicona. Dieta cukrzycowa w połączeniu z lekami obniżającymi poziom cukru we krwi i aktywnością fizyczną nie doprowadzi do dalszych powikłań i pozwoli ci normalnie żyć.

Dieta cukrzycowa powinna być ustalana indywidualnie dla każdego pacjenta, w zależności od wielu czynników. Są jednak pewne podstawy, do których powinien stosować się każdy cukrzyk, a mianowicie:

  • Należy unikać dodawania soli do potraw. Jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5g.
  • Warto zrezygnować ze smażenia potraw, lepiej gotować je na parze, dusić lub piec.
  • Owoce najlepiej zastąpić warzywami. Oczywiście, nie trzeba z nich całkowicie rezygnować, jednak niektóre z nich mają w składzie za dużo cukrów (banany, winogrona).
  • Dieta cukrzycowa powinna bezwzględnie obejmować zakaz jedzenia słodyczy i spożywania alkoholu.

Może Ci się również spodoba