Dieta cukrzycowa – przyrządzanie potraw

W naszym kraju coraz więcej osób choruje na cukrzycę. Ci ludzie powinni być na specjalnej diecie, która pozwoli na efektywną walkę z chorobą. Ta dieta to dieta cukrzycowa, w której spore znaczenie odgrywa odpowiednie przyrządzanie potraw.

Część technik kulinarnych jest zalecana. Można do nich zaliczyć m.in.:

  • gotowanie na parze i w wodzie,
  • pieczenie na pergaminie lub w folii (nie są zalecane pieczone ziemniaki, gdyż zawierają bardzo wysoki indeks glikemiczny, co prowadzi do nagłego wzrostu poziomu glukozy),
  • gotowanie zbóż – zalecane są ryż, kasze, zaś najbardziej polecanym makaronem jest al Dente,
  • grillowanie, ale jedynie na tackach,
  • duszenie w sosie własnym, lecz bez obsmażania.

Niektóre techniki kulinarne są niewskazane. Wśród nich znajdują się m.in.:

  • rozgotowywanie potraw,
  • smażenie na głębokim oleju,
  • pieczenie w wysoko kalorycznym cieście francuskim,
  • smażenie w panierkach,
  • dodawanie śmietany zawierającej 22% tłuszczu, boczku oraz smalcu,
  • dodawanie zbyt dużej ilości masła (można je stosować, ale w bardzo małych ilościach).

Może Ci się również spodoba