Dieta cukrzycowa – reguły

Dla osób chorujących na cukrzycę wskazana jest właściwa dieta, która pozwoli na złagodzenie skutków choroby. Warto wiedzieć, że dieta cukrzycowa powinna być oparta na kilku regułach.

Najważniejszymi regułami są:

  • w diecie cukrzycowej bardzo istotne jest zwracanie uwagi na niski poziom ładunku glikemicznego i indeksu glikemicznego w produktach,
  • zalecane produkty będące dobrymi źródłami białka to chude mięsa, ryby, chudy nabiał oraz rośliny strączkowe
  • posiłki powinny posiadać każdą grupę pokarmową, a więc węglowodany, tłuszcze i białka we właściwych proporcjach. Dzienny jadłospis w diecie cukrzycowej powinien zawierać: 45-50% węglowodanów,15-20% białka oraz 30-35% tłuszczy,
  • polecana jest większość warzyw, za wyjątkiem buraków, ziemniaków oraz kukurydzy. Te wymienione można spożywać rzadko, nie więcej niż 2 razy w tygodniu,
  • wskazane źródła tłuszczu w tej diecie to orzechy oraz oleje roślinne,
  • zalecany jest błonnik, który wpływa na zwolnienie procesu trawienia węglowodanów oraz hamowanie skoków glukozy we krwi.

Może Ci się również spodoba