Dieta cukrzycowa – tłuszcze i nabiał

Występuje cały szereg różnych diet. Dla osób, które są chore na cukrzycę zalecana jest specjalna dieta o niskiej zawartości cukru oraz tłuszczu. Jest to dieta cukrzycowa, która w ścisły sposób ustala, które pokarmy są dozwolone, a które nie. Dotyczy one m.in. tłuszczów oraz nabiału.

Należy zdawać sobie sprawę, że w diecie cukrzycowej można spożywać następujące tłuszcze oraz nabiał:

  • oleje, które zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a więc:
    • oliwa z oliwek,
    • olej rzepakowy,
    • margaryny miękkie,
  • ser biały półtłusty lub chudy,
  • mleko i napoje mleczne, które posiadają niską zawartość tłuszczu,
  • jaja.

Jeżeli zaś chodzi o te rodzaje tłuszcze i nabiału, które są niedopuszczalne w diecie cukrzycowej, to są to:

  • masło,
  • margaryny twarde,
  • smalec,
  • słonina,
  • olej palmowy,
  • tłuszcze cukiernicze,
  • olej kokosowy,
  • mleko skondensowane,
  • mleko i napoje mleczne, które posiadają wysoką zawartość tłuszczu,
  • zabielacze do kawy,
  • sery pełnotłuste,
  • śmietana.

Warto też dodać, że w tej diecie zabronione jest spożywanie pokarmów smażonych.

Może Ci się również spodoba