Dobrze zbilansowana dieta cukrzycowa

Pacjentów z cukrzycą typu II przybywa w szybkim tempie. Wielu z nich nadal nie zdaje sobie sprawy, że choruje. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz skłonność genetyczna to czynniki zwiększające ryzyko zachorowania. Osoby zmagające się z cukrzycą typu II mają zwykle problemy z utrzymaniem właściwej masy ciała, które pociągają za sobą szereg innych dolegliwości zdrowotnych. O wiele częściej cierpią na nadciśnienie oraz choroby serca. Aby zahamować rozwój cukrzycy i uniknąć jej powikłań, trzeba w porę zmienić tryb życia, a przede wszystkim schudnąć. Z pomocą przychodzi tu dieta cukrzycowa, która tylko na początku wydaje się trudna do zastosowania. Jak każda inna dieta powinna być ona dobrze zbilansowana i dopasowana do stylu życia danego pacjenta. Codzienne menu stanowi źródło wszystkich składników pokarmowych, a więc musi się w nim znaleźć miejsca na produkty spożywcze pochodzące z różnych grup pokarmowych. Stosując dietę cukrzycową, trzeba jak najczęściej sięgać po produkty odznaczające się niskim indeksem glikemicznym.

Może Ci się również spodoba