Marchewka dla każdego podniebienia

Dieta każdego człowieka nie może obejść się bez dziennej porcji warzyw i owoców. Na ich dostarczenie jest wiele sposobów, również jeśli chodzi o marchew, której chrupanie na surowo nie każdemu odpowiada. Prosta w przygotowaniu marchew na maśle będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu, który przypadnie do gustu również dzieciom czy osobom unikającym spożywania warzyw.

Zdrowie w jednym warzywie

Marchew powinna regularnie pojawiać się na talerzu czy też jako przekąska pokrojona w słupku. Jest ona przede wszystkim źródłem karotenoidów – przeciwutleniaczy takich jak luteina, która wspomaga wzrok, likopen, beta-karoten. Znajdują się w niej także flawonoidy i związki fenolowe. Dzięki nim warzywo to wykazuje działanie przeciwwolnorodnikowe.

Spożywając marchew, dostarcza się organizmowi również potrzebne minerały jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. To również źródło rzadko występującego pierwiastka śladowego – molibdenu, który jest istotny w regulacji przemian metabolicznych w ludzkim organizmie.

Właściwości marchwi zostały dostrzeżone i są wykorzystywane – warzywo to podaje się pacjentom, którzy mierzą się z awitaminozą A, niedoborem witaminy A. Również osoby niedożywione i w stanie niedokrwistości powinny włączyć do swojej diety większą ilość tego warzywa, dotyczy to zwłaszcza dzieci oraz młodzieży.

Przygotowanie prostego dodatku do obiadu z marchewki pozwoli na włączenie jej do jadłospisu, przekona do spożywania także tych, którzy za nią nie przepadają. Należy bowiem pamiętać, że marchewka to coś więcej niż gotowana lub surowa wersja.

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 ½ łyżki masła + 2 łyżki
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Marchew obrać, pokroić w plasterki i włożyć do garnka o grubym dnie.
Dodać cukier, wodę, 1 ½ łyżki masła, sól i pieprz.
Garnek przykryć i gotować marchew do 30 minut na średniej mocy palnika lub tak długo, aż marchew zmięknie – powinno to zająć około 15 minut.
Gdy marchew jest miękka, dodać natkę pietruszki i dodatkowo 2 łyżki masła.
Poczekać, aż masło się rozpuści, i podawać.
Tak przygotowana marchew stanowi dodatek do dań obiadowych.

 

Może Ci się również spodoba