Przepyszne sałatki z kiełków

Z Dalekiego Wschodu do Europy przybywają zwykle rzeczy dziwne i rzadko spotykane. Dziwne gadżety codziennego użytku, moda na kawaii lub niezwykle kolorowe włosy i oczy, albo niezwykle egzotyczne jedzenie. Oczywiście, nie wszystko jest dla wszystkich, jednak niektórym rzeczom warto się przyjrzeć.
Na przykład kiełkom.

Kiełki w diecie

Kiełki, jak sama nazwa wskazuje to rośliny w stanie kiełkowania. Kiedy to roślina wychodzi już z nasionka, jednak dalej nie rozwinęła się w pełni.
Na Dalekim Wschodzie takie kiełki pozyskiwane z wielu nasion roślin są świetnym dodatkiem do wielu codziennych dań. Można wręcz rzec, że jest to jeden z popularniejszych elementów diety tamtejszej ludności.
Powodem tego jest między innymi ich prozdrowotność. Kiełki zawierają wiele substancji odżywczych. Dodatkowo są one w łatwo przyswajalnej formie, dzięki enzymom jakie wytwarzają się podczas kiełkowania.

Sałatki z kiełków

Jedną z najlepszych form jedzenia kiełków są sałatki. Kiełki stanowią świetne uzupełnienie wielu świeżych sałatek i surówek. My za to przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje dwóch pysznych sałatek z kiełkami.

  1. Włoska sałatka z mozzarellą i kiełkami
    Do przygotowania tej sałatki będziesz potrzebować maksymalnie 15 minut oraz :
    – 400 gram zielonej sałaty,
    – sos sałatkowy włoski,
    – 250 gram pomidorków cherry,
    – dwie sztuki sera mozzarella,
    – 4 łyżki oliwy,
    – 1 cytryny,
    – 1 opakowanie kiełków lucerny.
    Zaczynamy od umycia dokładnie listków sałaty i pomidorków. Następnie rwiemy liście na mniejsze fragmenty i przekładamy do miski. Pomidorki kroimy na połówki, a mozzarellę na mniejsze kwadraty. Gotowy sos sałatkowy włoski mieszamy z oliwą i sokiem z jednej cytryny. Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy. Na koniec po wierzchu wysypujemy kiełki lucerny.
    Sałatkę najlepiej podawać z ciepłym pieczywem – grzankami – bądź typowym pieczywem włoskim – grissini.
  2. Sałatka z kiełkami lucerny i oliwkami
    Przygotowanie tej sałatki również zajmie nam 15 minut. Potrzebujemy :
    – 1 opakowanie kiełków lucerny,
    – grecki sos sałatkowy,
    – kilka liści ciemnej sałaty carbonara,
    – 4 marynowane papryki,
    – kilka zielonych oliwek,
    – kilka czarnych oliwek,
    – 3 łyżki oliwy z oliwek,
    – trochę natki pietruszki.
    Kroimy paprykę w cienkie paski, oliwki kroimy na połówki, a umyte liście sałaty rwiemy na mniejsze fragmenty. Łączymy te składniki razem z kiełkami w jednej misce. Dodajemy do tego przygotowany sos grecki rozrobiony z trzema łyżkami wody i trzema łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszaj całość. Na koniec posyp sałatkę natką pietruszki.

 

Może Ci się również spodoba