Co daje dieta cukrzycowa?
Osoby, które zmagają się z cukrzycą, nie mają łatwego życia. Głównym ograniczeniem, niezależnie od typu tej przypadłości, jest konieczność spożywania odpowiednich produktów, które nie wpłyną na wysoki poziom cukru we krwi. Nie decyduje to jednak o tym, że jesteśmy skazani na spożywanie bezpłciowych, nudnych dań. Dieta cukrzycowa, jeżeli jest dobrze skomponowana, może być naprawdę interesującym i ciekawym jadłospisem.
Pierwszą rzeczą, o której należy pamiętać przy rozpoczęciu takiej diety, jest jej właściwe ustalenie. Zaleca się, aby spożywane produkty były dobrane do osoby zmagającej się z cukrzycą w sposób indywidualny. Należy wziąć pod uwagę szereg czynników, wśród których najważniejsze są wiek, płeć, waga oraz stosowane przez pacjenta lekarstwa. Produkty, na które składa się dieta cukrzycowa, powinny być składnikami o niskim wskaźniku glikemicznym. Określa on ilość węglowodanów, które znajdują się w artykułach spożywczych. Do najbardziej prozdrowotnych składników zalicza się ryby, jaja, chude mięso, mleko z niską zawartością tłuszczu oraz jego przetwory. Zdecydowanie powinno się natomiast unikać smalcu, masła, tłustych wyrobów mięsnych oraz tłustego mleka.
Najnowsze komentarze