Dieta cukrzycowa – mięso, owoce morza, ryby i przetwory mięsne

Można spotkać się z różnymi dietami, które są przeznaczone dla poszczególnych chorób. Dla diabetyków najwłaściwsza jest dieta cukrzycowa. Ten sposób odżywiania dotyczy np. mięsa, owoców morza, ryb oraz przetworów mięsnych.

Jeżeli chodzi o tą grupę produktów spożywczych, to będąc na diecie cukrzycowej można spożywać:

  • indyki i kurczaki pozbawione skóry,
  • chudą wołowinę,
  • cielęcinę,
  • chudą jagnięcinę,
  • dziczyznę,
  • króliki,
  • ryby, jednak muszą być odpowiednio przygotowane. Nie mogą posiadać skóry. Można je piec, gotować lub grillować, ale wyłącznie na tacce.

Jeżeli chodzi o mięso, owoce morza, ryby i przetwory mięsne, to w diecie cukrzycowej przeciwwskazane są natomiast takie artykuły spożywcze jak:

  • tłuste wędliny, wśród których można wymienić m.in.:
    • salami,
    • kiełbasy,
    • mortadela,
  • parówki,
  • tłuste mięso,
  • kaczka,
  • wyroby garmażeryjne, czyli takie produkty spożywcze jak:
    • gotowe mięso mielone,
    • pasztetowa,
    • pasztety,
    • kaszanka,
    • salceson,
  • gęś,
  • wątróbka,
  • salami,
  • kawior,
  • ryby smażone, szczególnie na głębokim tłuszczu,
  • krewetki,
  • kalmary.

Możesz również polubić…