Dieta cukrzycowa – produkty zbożowe

Przy cukrzycy baczną uwagę należy zwrócić na sposób odżywiania, gdyż może to w znacznym stopniu złagodzić dokuczliwe objawy tej choroby. Dla diabetyków zalecana jest dieta cukrzycowa, która dotyczy m.in. produktów zbożowych.

Przy tej diecie można spożywać następujące produkty zbożowe:

  • pieczywo razowe,
  • musli, ale tylko takie, które nie zawiera cukru,
  • chleb chrupki,
  • płatki owsiane,
  • kasze gruboziarniste, wśród których można wyróżnić takie kasze, jak:
    • gryczana,
    • pęczak,
    • jęczmienna,
    • jaglana,
  • brązowy ryż,
  • brązowy makaron.

Część produktów zbożowych w diecie cukrzycowej jest przeciwwskazana. Przede wszystkim są to:

  • pieczywo białe (np. biały chleb, bułki, rogale czy też obwarzanki),
  • krakersy,
  • rogaliki francuskie, które są wykonane z wyjątkowo kalorycznego ciasta francuskiego,
  • słone paluszki.

Istotne jest też to, aby poszczególne produkty zbożowe były przygotowane w odpowiedni sposób. Nie wolno ich np. przegotowywać, gdyż wpływa to na obniżenie ich wartości odżywczych, a poza tym na podwyższenie indeksu glikemicznego.

Może Ci się również spodoba