Przepyszne sałatki z kiełków
Z Dalekiego Wschodu do Europy przybywają zwykle rzeczy dziwne i rzadko spotykane. Dziwne gadżety codziennego użytku, moda na kawaii lub niezwykle kolorowe włosy i oczy, albo niezwykle egzotyczne jedzenie. Oczywiście, nie wszystko jest dla wszystkich, jednak niektórym rzeczom warto się przyjrzeć.
Na przykład kiełkom.
Kiełki w diecie
Kiełki, jak sama nazwa wskazuje to rośliny w stanie kiełkowania. Kiedy to roślina wychodzi już z nasionka, jednak dalej nie rozwinęła się w pełni.
Na Dalekim Wschodzie takie kiełki pozyskiwane z wielu nasion roślin są świetnym dodatkiem do wielu codziennych dań. Można wręcz rzec, że jest to jeden z popularniejszych elementów diety tamtejszej ludności.
Powodem tego jest między innymi ich prozdrowotność. Kiełki zawierają wiele substancji odżywczych. Dodatkowo są one w łatwo przyswajalnej formie, dzięki enzymom jakie wytwarzają się podczas kiełkowania.
Sałatki z kiełków
Jedną z najlepszych form jedzenia kiełków są sałatki. Kiełki stanowią świetne uzupełnienie wielu świeżych sałatek i surówek. My za to przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje dwóch pysznych sałatek z kiełkami.
- Włoska sałatka z mozzarellą i kiełkami
Do przygotowania tej sałatki będziesz potrzebować maksymalnie 15 minut oraz :
– 400 gram zielonej sałaty,
– sos sałatkowy włoski,
– 250 gram pomidorków cherry,
– dwie sztuki sera mozzarella,
– 4 łyżki oliwy,
– 1 cytryny,
– 1 opakowanie kiełków lucerny.
Zaczynamy od umycia dokładnie listków sałaty i pomidorków. Następnie rwiemy liście na mniejsze fragmenty i przekładamy do miski. Pomidorki kroimy na połówki, a mozzarellę na mniejsze kwadraty. Gotowy sos sałatkowy włoski mieszamy z oliwą i sokiem z jednej cytryny. Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy. Na koniec po wierzchu wysypujemy kiełki lucerny.
Sałatkę najlepiej podawać z ciepłym pieczywem – grzankami – bądź typowym pieczywem włoskim – grissini. - Sałatka z kiełkami lucerny i oliwkami
Przygotowanie tej sałatki również zajmie nam 15 minut. Potrzebujemy :
– 1 opakowanie kiełków lucerny,
– grecki sos sałatkowy,
– kilka liści ciemnej sałaty carbonara,
– 4 marynowane papryki,
– kilka zielonych oliwek,
– kilka czarnych oliwek,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– trochę natki pietruszki.
Kroimy paprykę w cienkie paski, oliwki kroimy na połówki, a umyte liście sałaty rwiemy na mniejsze fragmenty. Łączymy te składniki razem z kiełkami w jednej misce. Dodajemy do tego przygotowany sos grecki rozrobiony z trzema łyżkami wody i trzema łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszaj całość. Na koniec posyp sałatkę natką pietruszki.
Najnowsze komentarze