Dieta cukrzycowa – reguły
Dla osób chorujących na cukrzycę wskazana jest właściwa dieta, która pozwoli na złagodzenie skutków choroby. Warto wiedzieć, że dieta cukrzycowa powinna być oparta na kilku regułach.
Najważniejszymi regułami są:
- w diecie cukrzycowej bardzo istotne jest zwracanie uwagi na niski poziom ładunku glikemicznego i indeksu glikemicznego w produktach,
- zalecane produkty będące dobrymi źródłami białka to chude mięsa, ryby, chudy nabiał oraz rośliny strączkowe
- posiłki powinny posiadać każdą grupę pokarmową, a więc węglowodany, tłuszcze i białka we właściwych proporcjach. Dzienny jadłospis w diecie cukrzycowej powinien zawierać: 45-50% węglowodanów,15-20% białka oraz 30-35% tłuszczy,
- polecana jest większość warzyw, za wyjątkiem buraków, ziemniaków oraz kukurydzy. Te wymienione można spożywać rzadko, nie więcej niż 2 razy w tygodniu,
- wskazane źródła tłuszczu w tej diecie to orzechy oraz oleje roślinne,
- zalecany jest błonnik, który wpływa na zwolnienie procesu trawienia węglowodanów oraz hamowanie skoków glukozy we krwi.
Najnowsze komentarze