Dieta cukrzycowa – mięso, owoce morza, ryby i przetwory mięsne
Można spotkać się z różnymi dietami, które są przeznaczone dla poszczególnych chorób. Dla diabetyków najwłaściwsza jest dieta cukrzycowa. Ten sposób odżywiania dotyczy np. mięsa, owoców morza, ryb oraz przetworów mięsnych.
Jeżeli chodzi o tą grupę produktów spożywczych, to będąc na diecie cukrzycowej można spożywać:
- indyki i kurczaki pozbawione skóry,
- chudą wołowinę,
- cielęcinę,
- chudą jagnięcinę,
- dziczyznę,
- króliki,
- ryby, jednak muszą być odpowiednio przygotowane. Nie mogą posiadać skóry. Można je piec, gotować lub grillować, ale wyłącznie na tacce.
Jeżeli chodzi o mięso, owoce morza, ryby i przetwory mięsne, to w diecie cukrzycowej przeciwwskazane są natomiast takie artykuły spożywcze jak:
- tłuste wędliny, wśród których można wymienić m.in.:
- salami,
- kiełbasy,
- mortadela,
- parówki,
- tłuste mięso,
- kaczka,
- wyroby garmażeryjne, czyli takie produkty spożywcze jak:
- gotowe mięso mielone,
- pasztetowa,
- pasztety,
- kaszanka,
- salceson,
- gęś,
- wątróbka,
- salami,
- kawior,
- ryby smażone, szczególnie na głębokim tłuszczu,
- krewetki,
- kalmary.
Najnowsze komentarze