Dieta cukrzycowa – indeks glikemiczny
Podstawą w skutecznej walce z cukrzycą jest prawidłowo opracowana dieta. Należy zauważyć, ze dieta cukrzycowa jest zależna od wielu znaczących kwestii. Jednym z istotnych czynników jest indeks glikemiczny.
Indeks glikemiczny wiąże się z wystąpieniem efektu glikemiczngo, który ma miejsce w organizmie po spożyciu określonego produktu. Ten efekt oznacza poziom wzrostu glukozy we krwi. Znaczna wartość indeks glikemicznego oznacza, że dany produkt zawiera dużą ilość cukrów prostych, które ulegają łatwemu wchłanianiu, a przez to są przyczyną szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu podstawą diety cukrzyka powinny być produkty o niskim indeksie glikemicznym (do 50), a zatem takie, które cechują się niską zawartością cukrów prostych i wysoką zawartości błonnika. Do takich produktów zaliczają się m.in.:
- kasze gruboziarniste: gryczana, pęczak,
- pieczywo razowe,
- płatki owsiane górskie,
- ryż brązowy,
- świeże warzywa,
- makaron z mąki pełnoziarnistej,
- rośliny strączkowe,
- czereśnie,
- gruszki,
- grejpfruty,
- pomarańcze,
- jabłka.
Najnowsze komentarze