Dieta cukrzycowa – przyrządzanie potraw
W naszym kraju coraz więcej osób choruje na cukrzycę. Ci ludzie powinni być na specjalnej diecie, która pozwoli na efektywną walkę z chorobą. Ta dieta to dieta cukrzycowa, w której spore znaczenie odgrywa odpowiednie przyrządzanie potraw.
Część technik kulinarnych jest zalecana. Można do nich zaliczyć m.in.:
- gotowanie na parze i w wodzie,
- pieczenie na pergaminie lub w folii (nie są zalecane pieczone ziemniaki, gdyż zawierają bardzo wysoki indeks glikemiczny, co prowadzi do nagłego wzrostu poziomu glukozy),
- gotowanie zbóż – zalecane są ryż, kasze, zaś najbardziej polecanym makaronem jest al Dente,
- grillowanie, ale jedynie na tackach,
- duszenie w sosie własnym, lecz bez obsmażania.
Niektóre techniki kulinarne są niewskazane. Wśród nich znajdują się m.in.:
- rozgotowywanie potraw,
- smażenie na głębokim oleju,
- pieczenie w wysoko kalorycznym cieście francuskim,
- smażenie w panierkach,
- dodawanie śmietany zawierającej 22% tłuszczu, boczku oraz smalcu,
- dodawanie zbyt dużej ilości masła (można je stosować, ale w bardzo małych ilościach).
Najnowsze komentarze