Dieta cukrzycowa dla chorych
Cukrzyca jest chorobą trudną, wymagającą zażywania leków oraz stosowania odpowiedniej diety. Właściwa dieta cukrzycowa pomaga niejednej osobie i przynosi jej ulgę w chorobie, która trwa do końca życia. Większość osób chorych na cukrzycę zmaga się z otyłością. Jakie produkty powinna stosować osoba chora na cukrzycę? Poleca się indyki, kurczaki bez skóry, cielęcinę, chudą wołowinę, ryby gotowane, pieczone, grillowane, mleko, ser biały chudy lub półtłusty, jogurty, kefiry, maślankę, białka jaj, olej lniany, olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek. Ograniczyć trzeba cukier oraz miód, niezalecane są tłuste mięsa. Pieczywo razowe, kasze, makaron z mąki pełnoziarnistej także są bardzo dobrymi produktami dla cukrzyka. Osoba chora na cukrzycę nie może spożywać masła, śmietany, smalcu, boczku, bo to produkty bardzo dla niej niekorzystne. Dieta musi być stosowana w sposób stały, regularny, a nie przypadkowy. Należy także czytać etykiety, bo cukier może występować w różnych postaciach w produktach, a należy zdecydowanie unikać ich spożywania.
Najnowsze komentarze