Na czym polega dieta cukrzycowa?

Jedną z najpowszechniejszych, a zarazem najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych naszych czasów jest cukrzyca. Dotyka ona przeszło dwóch milionów Polaków, którzy na co dzień zmagają się z jej objawami. Cukrzycy muszą utrzymywać specjalną dietę, która składa się z określonych produktów o niskim indeksie glikemicznym. Nie oznacza to jednak, że dieta cukrzycowa jest nudnym, pozbawionym różnorodności jadłospisem. Osoby, które stosują taki sposób żywienia, mogą zjadać naprawdę ciekawe smakowo i wyglądające apetycznie dania. Podstawą, na której opiera się dieta cukrzycowa, jest duża ilość spożywanego białka. Oczywiście nie można zapominać o wszystkich wartościach odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, jednak cukrzyca zmusza nas do ograniczenia liczby węglowodanów i niezdrowych tłuszczy. Osoby będące na takiej diecie powinny spożywać przede wszystkim chude mięso, ryby, jaja, chude mleko i jego przetwory. Zaleca się również stosowanie oliwy z oliwek i olejów, takich jak rzepakowy, sojowy oraz kukurydziany. Trzeba również pamiętać o niezbędnych dla organizmu witaminach, które wspomagają nasze zdrowie i układ odpornościowy.

Może Ci się również spodoba