Dieta cukrzycowa w ciąży
U około 3-4% ciężarnych pojawia się cukrzyca, która jest chorobą przemiany materii polegającą na nieprawidłowym wchłanianiu insuliny. Hormon ten jest niezwykle ważny podczas procesu trawienia, dlatego mając cukrzycę, należy stosować specjalną dietę cukrzycową, dzięki której można uniknąć zastrzyków z insuliną, a dziecko urodzi się zdrowe.
Gdy stężenie glukozy we krwi znacznie wzrasta, może być to niebezpieczne dla przebiegu ciąży. Przykładowymi powikłaniami jest nadmierna masa płodu (makrosomia), przedwczesny poród, a także różnego rodzaju wady rozwojowe u niemowlęcia (np. przerost mięśnia sercowego lub niedojrzałość płuc). W skrajnych wypadkach może też doprowadzić do wewnątrzmacicznego zgonu.
Ciężarna mająca cukrzycę powinna stale kontrolować poziom cukru we krwi. Ważne jest, aby posiłki były spożywane w określonych porach, a ich kaloryczność w ciągu dnia wynosiła od II trymestru od 1800 do 2000 kalorii. Należy też ograniczyć spożycie cukrów prostych, takich jak cukier, miód słodycze oraz dżemy. W ciągu dnia kobieta ciężarna powinna zjeść 6 niezbyt obfitych posiłków.
Najnowsze komentarze