Dieta cukrzycowa – jakiej żywności unikać?
Osoby chorujące na cukrzycę powinny przestrzegać specjalnej diety, która pomoże im w walce z dolegliwościami i zapewni lepsze samopoczucie. Nie jest ona wcale skomplikowana, a dodatkowo może być smaczna i urozmaicona. Dieta cukrzycowa w połączeniu z lekami obniżającymi poziom cukru we krwi i aktywnością fizyczną nie doprowadzi do dalszych powikłań i pozwoli ci normalnie żyć.
Dieta cukrzycowa powinna być ustalana indywidualnie dla każdego pacjenta, w zależności od wielu czynników. Są jednak pewne podstawy, do których powinien stosować się każdy cukrzyk, a mianowicie:
- Należy unikać dodawania soli do potraw. Jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5g.
- Warto zrezygnować ze smażenia potraw, lepiej gotować je na parze, dusić lub piec.
- Owoce najlepiej zastąpić warzywami. Oczywiście, nie trzeba z nich całkowicie rezygnować, jednak niektóre z nich mają w składzie za dużo cukrów (banany, winogrona).
- Dieta cukrzycowa powinna bezwzględnie obejmować zakaz jedzenia słodyczy i spożywania alkoholu.
Najnowsze komentarze