Dieta cukrzycowa – co jeść?
Cukrzyca uważana jest za jedną z chorób cywilizacyjnych, która jest powszechnym schorzeniem w naszym społeczeństwie. Szacuje się, że w Polsce jest ona problemem około 2 milionów rodaków, z czego aż u połowy nie występują jej objawy. Dieta osoby chorującej na cukrzycę nie różni się zbytnio od większości znanych nam diet. Nie jest ona również wyrokiem, który skazuje nas na mało atrakcyjne i niesmaczne jedzenie. Dieta cukrzycowa może być apetyczna i bardzo urozmaicona. Najważniejszym krokiem powinno być ułożenie takiej diety. Zaleca się, aby była ona dostosowana indywidualnie do pacjenta, ponieważ trzeba brać pod uwagę różne czynniki, takie jak płeć, wiek, wagę czy zażywane leki. Podstawą diety dla cukrzyków powinno być umieszczenie w niej dużej ilości białka. Najlepszymi produktami, które są dużym źródłem tego składnika odżywczego, jest chude mięso, wędliny, chude mleko, jaja oraz ryby. Należy również pamiętać nienasyconych kwasach tłuszczowych, takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy sojowy. Pod żadnym pozorem nie powinno spożywać tłustych mięs, smalcu, mleka oraz masła, które nie są korzystne dla organizmu cukrzyka.
Najnowsze komentarze