Dieta cukrzycowa- zalecenia
Z roku na rok zwiększa się liczba pacjentów dotkniętych cukrzycą typu II. To w dużej części efekt złych przyzwyczajeń żywieniowych oraz braku aktywności fizycznej. Chorobę poprzedza stan przedcukrzycowy, który bardzo łatwo jest przeoczyć. Jednak nawet, gdy cukrzyca już się rozwinie, lekarze najczęściej zalecają pacjentom zmianę stylu życia. Na początkowym etapie choroby okazuje się to skutecznym rozwiązaniem. Trzeba nie tylko zmienić swój jadłospis, ale także zacząć się ruszać. Prawidłowo stosowana dieta cukrzycowa pomoże schudnąć, a zarazem unormować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Podstawę jadłospisu stanowią produkty o niskim indeksie glikemicznym, wśród których na pierwszym miejscu znajdują się warzywa. Stanowią one źródło błonnika regulującego przemianę materii. W ten składnik obfitują również owoce, jednak osoby z cukrzycą powinny wybierać te, które dostarczają mniej cukru. Warto zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej na rzecz posiłków przygotowywanych samodzielnie, ze świeżych składników.
Najnowsze komentarze