Czekoladowy deser inaczej

varintorn / Pixabay

Ciasto czekoladowe to jeden z wielu lubianych deserów, jednak nawet tworzony z czekolady tort czy wilgotne brownie mogą – choć brzmi to niewiarygodnie – się znudzić. Co można wówczas zrobić? Dobrym sposobem może być opadające ciasto czekoladowe, które zaskoczy wielu. Jest ono łatwe w przygotowaniu, a do tego wygląda bardzo efektownie.

Pyszny deser

Ciasto czekoladowe to sposób na użycie w kuchni kochanej przez wiele osób czekolady, która dobrze współgra z różnymi dodatkami, takimi jak wiórki kokosowe, migdały, orzechy włoskie, truskawki, maliny. Właśnie z nimi można przygotować pyszny deser, opadające ciasto czekoladowe zaprezentuje się ładnie na stole i szybko zniknie. Bez dodatków również będzie dobrze smakować.

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 150 g masła
  • 115 ml mleka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku umieścić mleko oraz masło. Podgrzać, prawie do wrzenia i do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Wymieszać do rozpuszczenia się składników i ich połączenia. Przestudzić, ale mieszanka może pozostać letnia.
W misie miksera umieścić jajka, cukier i wanilię. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Piana podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę mieszanki i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund. Do tak ubitych jajek wlewać przestudzoną mieszankę czekoladową i miksować, do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 40 minut lub dłużej, do momentu lekkiego popękania, wyrośnięcia ciasta i do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, odkroić nożem od boków tortownicy. Ciasto opadnie, najwięcej na środku. Wystudzić.

 

Możesz również polubić…