Dieta cukrzycowa a indeks glikemiczny
Cukrzyca zalicza się do chorób cywilizacyjnych, z którymi zmaga się wiele osób na całym świecie. Liczba chorych cały czas rośnie, więc tym bardziej warto wiedzieć, co robić, aby nie dopuścić do zachorowania. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie i codzienna aktywność fizyczna. To właśnie złe przyzwyczajenia żywieniowe i siedzący tryb życia odgrywają kluczową rolę, jeśli chodzi o rozwój stanu przedcukrzycowego, a potem cukrzycy typu II. Aby obniżyć ryzyko pojawienia się jej w przyszłości, warto zacząć od zmiany codziennego menu. Wielu osobom wydaje się to trudne, jednak wcale takie nie jest. Założenia, jakimi kieruje się dieta cukrzycowa, opierają się na zasadach prawidłowego żywienia. Dużego znaczenia nabiera pojęcie indeksu glikemicznego produktów spożywczych. Trzeba wybierać te o jak najniższym wskaźniku, co zapobiega gwałtownym wahaniom stężenia cukru we krwi. Dieta powinna obfitować w warzywa, stanowiące źródło cennego błonnika, który pomaga utrzymać właściwą masę ciała.
Najnowsze komentarze