Jakie produkty preferuje i odrzuca dieta cukrzycowa
Badania statystyczne pokazują, że współczesny człowiek spożywa ogromne ilości cukru. Co gorsze często robimy to zupełnie nieświadomie. Cukier bowiem dodawany jest obecnie nie tylko do słodyczy, lecz także do innych produktów. Znajdziemy go w jogurtach, ale również i w pieczywie, a nawet mięsach. Bogate w cukier są zwłaszcza przetworzone produkty. Spożywanie dużych ilości cukru nie tylko sprzyja otyłości. Może także prowadzić do cukrzycy. To właśnie ta choroba powoli staje się zmorą i symbolem naszych czasów. Z każdym rokiem przybywa chorych, których trzustki przestają prawidłowo funkcjonować. Osoby chorujące na cukrzycę mogą prowadzić normalne życie. Jedyne na co powinny zwracać uwagę o ilość i rodzaj spożywanego pokarmu. Dieta cukrzycowa odrzuca wszelkiego rodzaju wyroby o dużym indeksie glikemicznym, które drastycznie podnoszą poziom cukru we krwi. Preferuje natomiast ryby, a także wyroby bogate w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Osobom na diecie cukrzycowej zaleca się także spożywanie chudych mięs.
Najnowsze komentarze