Czego uczy dieta cukrzycowa?
Wiele osób kupując produkty żywieniowe kieruje się ich wyglądem i smakiem. Niestety, nadal niewielką wagę przywiązujemy do składu wyrobów oferowanych przez producentów. To niestety poważny błąd. Okazuje się bowiem, że bardzo często producenci są gotowi wrzucić do pudełka wszystko, byle tylko sprzedać swój produkt. Co najczęściej wrzucają? Przede wszystkim cukier. Zwykle jest on umiejętnie ukrywany pod innymi nazwami takimi jak: syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza, maltodekstryna, czy dekstryna. Dodawanie cukru do produktów ma swoje zadanie. Okazuje się bowiem, że produkty z tym składnikiem są uznawane przez konsumentów za bardziej smaczne. Tymczasem spożywanie nadmiernych ilości cukru prowadzi do cukrzycy. Niestety, o sztuczkach stosowanych przez producentów dowiadujemy się zazwyczaj dopiero wtedy, gdy już zachorujemy i będziemy zmuszeni przejść na dietę. Dieta cukrzycowa dokładnie pokazuje jakich produktów należy unikać. Stosując ją uczymy się czytać etykiety i wychwytywać, w jakich produktach ukryty jest cukier.
Najnowsze komentarze