Dieta cukrzycowa – produkty zbożowe
Przy cukrzycy baczną uwagę należy zwrócić na sposób odżywiania, gdyż może to w znacznym stopniu złagodzić dokuczliwe objawy tej choroby. Dla diabetyków zalecana jest dieta cukrzycowa, która dotyczy m.in. produktów zbożowych.
Przy tej diecie można spożywać następujące produkty zbożowe:
- pieczywo razowe,
- musli, ale tylko takie, które nie zawiera cukru,
- chleb chrupki,
- płatki owsiane,
- kasze gruboziarniste, wśród których można wyróżnić takie kasze, jak:
- gryczana,
- pęczak,
- jęczmienna,
- jaglana,
- brązowy ryż,
- brązowy makaron.
Część produktów zbożowych w diecie cukrzycowej jest przeciwwskazana. Przede wszystkim są to:
- pieczywo białe (np. biały chleb, bułki, rogale czy też obwarzanki),
- krakersy,
- rogaliki francuskie, które są wykonane z wyjątkowo kalorycznego ciasta francuskiego,
- słone paluszki.
Istotne jest też to, aby poszczególne produkty zbożowe były przygotowane w odpowiedni sposób. Nie wolno ich np. przegotowywać, gdyż wpływa to na obniżenie ich wartości odżywczych, a poza tym na podwyższenie indeksu glikemicznego.
Najnowsze komentarze