Zboże na talerzu zdrowia. Dlaczego warto jeść produkty zbożowe?
Obecnie wiele osób rezygnuje ze wszystkich produktów zbożowych zawierających gluten. Jednak warto pamiętać, że rezygnowanie z tego typu jedzenia ma też sporo wad. Produkty zbożowe zawierają bowiem wiele cennych witamin i minerałów, które trudno jest znaleźć w innych pokarmach. O czym warto wiedzieć, jeśli chodzi o zboże na talerzu zdrowia?
Jednym z najbardziej polecanych produktów zbożowych są górskie płatki górskie. Zawierają one sporo witamin z grupy B, a ponadto można w nich znaleźć krzem, który znajduje się w okrywie nasion zbóż. Dlatego tak istotne jest, aby produkty zbożowe nie były idealnie oczyszczone. Dlatego spożywanie na przykład chleba wypiekanego z białej mąki nie wpłynie korzystnie na zdrowie.
Krzem i witaminy z grupy B wpływają korzystnie nie tylko na stan narządów wewnętrznych. Wiele osób decyduje się na codzienne jedzenie płatków owsianych ze względu na to, iż zawarte w nich składniki działają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Wiele tak zwanych surówek piękności ma w składzie nie tylko surowe owoce, ale także namoczone płatki owsiane. Warto pamiętać, że ze względu na skład dobrze jest spożywać płatki owsiane wraz z mlekiem lub innym źródłem wapnia.
Najnowsze komentarze