Dieta cukrzycowa – tłuszcze i nabiał
Występuje cały szereg różnych diet. Dla osób, które są chore na cukrzycę zalecana jest specjalna dieta o niskiej zawartości cukru oraz tłuszczu. Jest to dieta cukrzycowa, która w ścisły sposób ustala, które pokarmy są dozwolone, a które nie. Dotyczy one m.in. tłuszczów oraz nabiału.
Należy zdawać sobie sprawę, że w diecie cukrzycowej można spożywać następujące tłuszcze oraz nabiał:
- oleje, które zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a więc:
- oliwa z oliwek,
- olej rzepakowy,
- margaryny miękkie,
- ser biały półtłusty lub chudy,
- mleko i napoje mleczne, które posiadają niską zawartość tłuszczu,
- jaja.
Jeżeli zaś chodzi o te rodzaje tłuszcze i nabiału, które są niedopuszczalne w diecie cukrzycowej, to są to:
- masło,
- margaryny twarde,
- smalec,
- słonina,
- olej palmowy,
- tłuszcze cukiernicze,
- olej kokosowy,
- mleko skondensowane,
- mleko i napoje mleczne, które posiadają wysoką zawartość tłuszczu,
- zabielacze do kawy,
- sery pełnotłuste,
- śmietana.
Warto też dodać, że w tej diecie zabronione jest spożywanie pokarmów smażonych.
Najnowsze komentarze